Cazanele Dunării

Credeai ca le-ai văzut pe toate și nimic nu te mai poate impresiona? urcă la Orșova într-o șalupa si lasă-te condus de ghizii locali pe apele Bătrânului Fluviu Dunăre in zona Cazanelor si ceea ce vei vedea iți va tăia răsuflarea si vei rămâne plăcut surprins ca exista asemenea peisaje mirifice in tara noastră.

Întreaga porțiune a Cazanelor Dunării este cuprinsă între confluența Dunării cu pâraiele Plavişeviţa și Ogradena se desfășoară pe o lungime de 9 km.

Cazanele Mici reprezintă îngustarea cea mai accentuată a fluviului și se întinde pe o lungime 3,6 km între Golful Dubovei şi pârâul Ogradena.

  • În Cazanele Mici malurile românesc şi sârbesc se apropie la 150 m.
  • Adâncimea apei poate ajunge aici până la 100m.

Cazanele Mici sunt străjuite de pereţii verticali ai Ciucarului Mic (313 m) pe malul românesc şi de Strbacul Mic (626 m) pe malul sârbesc.

Cazanele Mari se desfăşoară pe 3,8 km, între Plavişeviţa şi Golful Dubovei.

  • În Cazanele Mari, lăţimea Dunării ajunge la 200-250 m, iar adâncimea la 80 m.
  • Aici Dunărea este mărginită de pereţii abrupţi ai Ciucarului Mare (318 m) pe malul românesc şi Strbacul Mare (768 m) pe malul sârbesc.

Curiozități:

  • Denumirea de Cazane se datorează vârtejurilor ce se formează la suprafața apei din cauza debitului mare pe care Dunărea îl are în aceste porțiuni stâncoase și înguste ceea ce face ca uneori apa să pare ca clocotește.
  • Cazanele Dunării este una din cele 18 arii naturale protejate din Parcul Natural Porțile de Fier.
× Va putem ajuta?