Obiective
Home » Obiective

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunarii, între localitățile Eselnita și Dubova, în apropiere de orașul Orsova. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, și este sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova. El a lucrat timp de zece ani în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptura în piatra din Europa și a doua din lume. Omul de afaceri și istoricul amator Iosif Constantin Dragan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 - 2004.


Dimensiuni:

Chipul lui Decebal este înalt de 55 m și lat de 25 m.

Locul realizării sculpturii este în apropiere de orașul Orsova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.

Câteva dimensiuni fizionomice ale chipului sunt:

  • lungimea ochilor: 4,3 metri
  • lungimea nasului: 7 metri
  • lățimea nasului: 4 metri.
Croaziere cazanele mari

Tabula Traiana este o placă memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victorie Imperiului Roman asupra regatului dac în urma celui de-al doilea razboi Daco - Roman.


Nu departe de Statuia lui Decebal pe malul sârbesc, la iesirea din Cazanele Mici, de aproape 2000 ani, se găsește placa memorială romană „Tabula Traiana”, având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului Dac în anul 105 - 106 și finalizarea drumului militar al lui Traian.

croaziere manastirea mraconia

Manastirea Mraconia se afla in comuna Duhova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua.


Actuala manastire este ridicata pe locul fostei manastiri Mraconia, ridicata in valea cu acelasi nume. Manastirea initiala a fost ridicata in anul 1523 sub jurisdictia Episcopiei de la Varset de catre dregatorul regiunii de granita a Caransebesului si Lugojului, banul Nicola Garlisteanu.

Croaziere cazanele mici

Peștera Ponicova este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii. Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre. Este accesibilă de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca. La intrarea în peștera Ponicova, pârâul cu același nume creează niște chei scurte și sălbatice și un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6 - 8 m.