“Sanctuarul lui Zamolxis”

Grota Vetrani,  este situată la o înălțime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri și o lățime de 40 de metri,  supranumita si sanctuarul lui Zamolxis este renumita   pentru accesul său mai neobișnuit făcut doar pe apă, dar si datorita legendelor ce se spun despre acest misterios loc.

Acest loc misterios și unic s-a aflat mereu în atenția cătătorilor de comori care susțin că vestitul tezaur din argint al împărătesei Mariei Tereza aparținând Imperiului Austro – Ungar sau comorile țarului sârb Obrenovici ar fi ascunse într-o cavernă închisă cu stânci.

Există mai multe legende cu privire la misteriosul loc. O legendă care povestește că în vremea lui Cuza, Obranovici, prințul Serbiei, care se certase cu fratele său, Mihai, a trecut în România cu 80 de cai care cărau saci cu aur. Toți soldații sârbi care au adus această comoară, după ce a fost ascunsă, au fost omorâți. Se mai spune că singurul indiciu al locului unde este comoara, este o piatră pe care este încrustat un șarpe.

O altă legendă vorbește despre comorile neamului Basarab. Se povestește că starețul Nicodim, descendent al familiei Basarab, ar fi luat o parte pentru a construi mănăstirea de la Tismana, iar restul comorii l-ar fi ascuns într-o peșteră din Clisura Dunării.

Curiozități:

  • Legendele locului spun că, dacii au avut mult timp  în peșteră un altar unde se închinau lui Zamolxis făceau sacrificii în numele acestuia, ipoteză susținută de oasele de i animale descoperite de arheologi în câteva locuri săpate în piatră. Romanii, impresionați de această istorie străveche, dar și pentru că grota oferea un foarte bun loc de supraveghere a navigației pe fluviu, au ridicat în interior niște ziduri, au mai făcut câteva întărituri transformând-o  într-o cetate denumită „Peth”.
  • Datorită faptului că grota putea adăposti aproximativ 250 de soldați aceasta a fost folosită ca refugiu în urma atacurilor turcești. 
  • Peștera a mai fost folosită de-a lungul anilor celor două războaie mondiale ca adăpost al haiducilor, grota fiind utilizată și ca adăpost pentru hrană dar și muniție
× Va putem ajuta?