Tabula Traiana

Aproape de Cazanele Mici pe malul sârbesc al Dunării dăinuie de aproape 2000 de ani o placă memorială antică denumită Tabula Traiana. Placa fixată în piatră pe ea fiind sculptați în relief doi delfini plutind şi un vultur pe cer, tot în piatră este cioplit și un mesaj.

Scrierile vechi consemnează ca în defileul Dunării au fost daltuite 10 tabule, singura conservată fiind Tabula Traiana . În 1856, atunci când apa nu avea același nivel cu cel de azi, se spune puteau fi văzute 4 tabule din cele 10.

Tabula Traiana – Mesajul din piatră

Tabula Traiana consemneaza începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km). Efort considerabil depus pentru construcții la vremea respectivă trebuia imortalizat printr-o astfel de inscripției. Era un obicei al timpului, ca după fiecare lucrare grandioasă, de a se consemna epigrafic realizarea acelei lucrări.

Descoperită în anul 1961, când autoritățile Române și Yugoslave au luat hotărârea cercetarea arheologică a întregii zone, deoarece se intenționa începerea lucrărilor la hidrocentrala Porțile de Fier I și ridicarea nivelului apelor . Odată descoperită s-a luat hotărârea ca Tabula Traiana să fie strămutată pentru a putea fi salvat ridicându-se cu aproape 30 de metri pe înălțime.

Curiozități:

  • Este unul dintre cele 10 monumente de acest gen care au fost dăltuite în stâncă de-a lungul celor 40 de kilometri cât avea acest drum, realizat de romani. Ştim că o parte din aceste tabule s-au mai păstrat până în secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea, potrivit câtorva stampe din epocă păstrate”.
  • Pe placă stă încrustat următorul mesaj: „Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus,Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”
× Va putem ajuta?